Keuze makelaar komt terug in verkoopprijs

06-04-2017

De keuze voor een makelaar kan doorsijpelen naar de verkoopprijs van de woning. De prijs kan 10% verschillen, afhankelijk van de makelaar die het huis verkoopt.

Dat blijkt uit een analyse van makelaarvergelijker DatHuis.nl waarbij internetmakelaars en full service makelaars werden vergeleken. Daarvoor werden transacties van 375 huizen onder de loep genomen. Deze werden verdeeld in clusters waarbinnen transacties van woningen werden vergeleken die op hetzelfde moment in de verkoop werden gezet, met dezelfde vraagprijs en die binnen een bepaald postcodegebied vallen.

Hogere prijs

Het verschil in verkoopprijs tussen de best verkopende internetmakelaar en de best verkopende full service makelaar is gemiddeld 10%. Daarvan hangt 5% af van het soort makelaar. De andere 5% wordt bepaald door de ervaring van de makelaar binnen een bepaalde buurt of prijsklasse. “Bij tweederde van de clusters verkochten full service makelaars woningen voor een hogere prijs”, zegt Joel Konijn, een van de oprichters van DatHuis. In die gevallen scheelt de keuze tussen een internet- en full service makelaar gemiddeld €18.395.

Volgens Konijn is het voor een makelaar lucratiever om een huis sneller en goedkoper te verkopen, dan trager en duurder. “De makelaar ontvangt namelijk slechts een klein deel van de hogere verkoopprijs. In deze tijd lijkt het aantrekkelijk om een huis binnen een aantal dagen te verkopen, maar dat levert niet de maximale koopsom op.”

Langer in de verkoop

Uit de analyse komt naar voren dat full service makelaars huizen gemiddeld 28% langer in de verkoop houden dan internetmakelaars, wat neerkomt op acht dagen. “Daarom loont het om voor een full service makelaar te kiezen in plaats van een internetmakelaar”, adviseert Konijn .

Recent bekeken