Kadaster: forse stijging registraties februar

18-03-2015

De huizenverkoop in Nederland is in februari fors gestegen, zowel ten opzichte van januari als in vergelijking met februari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster dinsdag publiceerde.


Vorige maand werden in totaal 11.697 woningen verkocht. Dat is een stijging van 23,9 procent ten opzichte van januari en 16,6 procent meer dan een jaar eerder. Zowel op maand- als op jaarbasis waren twee-onder-eenkapwoningen het meest in trek, met plussen van respectievelijk 36,1 en 17,5 procent. In beide vergelijkingsperioden was de belangstelling voor appartementen het kleinst, met een toename van 5 procent op maandbasis en een groei van 9,5 procent ten opzichte van februari vorig jaar.

Limburg kende als enige provincie een daling van het aantal transacties (min 4,9 procent) op jaarbasis. Drenthe spande de kroon met een stijging van 26,8 procent. Ook ten opzichte van januari van dit jaar was de Drentse huizenmarkt het meest in zwang. Het aantal transacties steeg met 42,6 procent, terwijl de belangstelling voor huizen in Flevoland (plus 7,2 procent) het minst toenam.

Het Kadaster maakte ook bekend dat het aantal geregistreerde hypotheken op jaarbasis met 15,7 procent steeg tot 17.229 en op maandbasis met 20,9 procent tot 14.253 stuks. Voorts vonden er vorige maand 155 executieveilingen plaats, tegen 132 een jaar eerder.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is. 

Recent bekeken